top of page
  • Writer's pictureEduard Comalada

5 falsos mites sobre el pa

Updated: Dec 14, 2020

Al llarg del temps, s’han creat mites i llegendes sobre el pa: el pa engreixa, el pa no és sa, el pa i la dieta no són compatibles, de tal forma el pa engreixa menys, etc. Ens trobem davant d’idees errònies però molt difoses, les quals pretenem desmentir.


El pa és bo per la salut i és sa, ja que els seus ingredients bàsics com la farina no són dolents. De fet, els ingredients que conté, es troben en una molt bona posició a la piràmide alimentària, la qual ens mostra els diferents grups d’aliments que hem de consumir de forma diària per estar saludables. Ens dona l’energia que necessitem pel nostre dia a dia.

El pa és un dels aliments bàsics a les dietes, sobretot en la mediterrània, la qual s’ha demostrat que és una de les dietes més saludables. Es tracta d’una font excel·lent d’hidrats de carboni, calci, proteïnes, magnesi... i que en part, també sacia. Un pa saludable i de qualitat ens aporta els nutrients bàsics pel nostre organisme. Hem de deixar enrere les estigmatitzacions, vist que fins i tot l’Organització Mundial de la Salut (OMS), recomana consumir uns 250 g de pa al dia per persona, és a dir, entre 40-50 g a cada àpat. És un producte indispensable dins la piràmide nutricional.

Imatges del pa de Can Biel.


Per aquests beneficis que el pa aporta i molts més, volem desmitificar els següents tòpics:


1. EL PA ENGREIXA PERQUÈ TÉ MOLTES QUILOCALORIES. FALS!


És una font d’hidrats de carboni, però és molt pobre en grasses. Això sí, és important controlar amb què consumim aquest pa (salses, oli, embotit, xocolata, etc.), ja que aleshores sí que estarem ingerint grasses. Hem de tenir en compte amb què acompanyem el pa, ja que és això el que realment engreixa i suposa l’aportació calòrica que no volem ingerir. Un exemple serien els entrepans, els quals molta gent prefereix no menjar.


No engreixa, però no engreixa sempre que no portem una vida sedentària i en mengem en excés. Hem de ser conscients que ens hem de moure de forma regular i quotidiana, fer certa quantitat d’exercici i intentar tenir una bona alimentació.


2. LA MOLLA ENGREIXA MOLT MÉS QUE L’ESCORÇA. FALS!


Ambdues es fan amb els mateixos ingredients i amb farines refinades, la diferència és que la molla té més concentració d’aigua i aire, per això té aquesta textura esponjosa, i l’escorça no. Les dues parts són iguals, però durant el fornejat la part exterior perd aigua i la seva forma canvia, essent més cruixent. És a dir, durant el procés de fer-se, la part exterior es deshidrata en eliminar-se l’aigua de la seva composició.


3. EL PA INTEGRAL ENGREIXA MENYS QUE EL BLANC/NORMAL. FALS!


Hi ha pràcticament una mínima diferència de quilocalories. La principal diferència és que el pa blanc conté hidrats de carboni que s’absorbeixen de forma ràpida, en canvi, el pa integral té més fibra (de dues a sis vegades més) i aquest procés d’absorció és més lent. Per tant, aquests augments de sucres/hidrats de carboni/glucosa en sang són menors. Però quant a calories, la diferència és molt lleu, el pa integral té unes 20 calories menys aproximadament.


La major quantitat de vitamines i minerals es troben en el germen i el segó del blat, parts que se separen i es perden -en certa manera- en el procés de mòlta del pa blanc. Per aquesta raó, sí que és cert que el pa integral pot aportar altres beneficis com més vitamines i minerals que el pa blanc, ja que en el seu procés no es perden. Aquestes fibres són insolubles, és a dir, són difícils de digerir, surten ràpidament del nostre cos i no arriben a la sang tan ràpid -a diferència del pa blanc, tal com s’ha anomenat anteriorment-.


A causa d’aquesta quantitat de fibra que té el pa integral, juntament amb el seu baix índex glucèmic esmentat, ajuda a aconseguir una major sensació de sacietat i podem arribar a menjar-ne menys si ja ens sentim satisfets. També, ajuda a millorar l’estrenyiment a causa del seu contingut de fibra, ja que la fibra provoca una bona digestió.


La diferència bàsica entre els dos tipus és la farina que s’utilitza. El pa blanc s’elabora amb farines refinades mentre que el pa integral s’elabora a partir del gra sencer del cereal. És per aquesta raó que conserva tota aquesta fibra i els minerals com per exemple el calci. Tot i això, ambdós pans són ideals per la nostra dieta.


4. SI FAIG DIETA, NO PUC MENJAR PA. FALS!


El primer que es pensa quan es fa una dieta és que s’han d’eliminar els hidrats de carboni, per tant, se sol eliminar el pa. Podem menjar pa, però de forma responsable i no excessiva. Hi ha estudis que demostren que en les dietes en les quals es consumeix i s’inclou el pa, els pacients s’adhereixen molt millor a elles i la mantenen molt més temps, ja que aquest efecte saciant els ajuda. En canvi, aquelles dietes en els quals no es menja pa, els pacients solen “picar entre hores” altres coses pitjors i que potser engreixen més que el pa que es vol evitar, com per exemple grasses i lípids.


5. SI TORREM EL PA, ENGREIXA MENYS. FALS!


Torrar el pa no comporta cap avantatge extra ni tampoc estalviem quilocalories, simplement el que succeeix és que perd aigua quan el torrem, provocant que molta gent cregui que d’aquesta forma és més beneficiós. Les calories i les propietats nutricionals no varien.


5.1. LES TORRADES ENGREIXEN MENYS QUE EL PA NORMAL. FALS!


Succeeix el mateix que amb el pa torrat, les torrades, tot i semblar més lleugeres, simplement poden ser més útils per portar un control sobre el consum del pa, a causa de les seves mesures estàndards i el seu mateix pes. Però no engreixen menys, sinó que depèn de la quantitat que s’ingereix.


Oblidem-nos dels mètodes d’aprimament “miraculosos” que no incorporen el pa a la seva dieta i no el consideren un aliment important. El pa és un producte natural i ajuda a equilibrar la dieta, sempre que el seu consum sigui l’adequat. En definitiva, d’acord amb l’opinió de molts experts en nutrició i estudis científics, hem de consumir pa diàriament perquè és imprescindible per mantenir una dieta equilibrada.


El més recomanat és el PA ARTESANAL, com el que trobem a LA FLECA CAN BIEL.


Esperem que aquests aclariments us hagin sigut útils i seguiu consumint aquest producte tan deliciós i exquisit!!


A gaudir del pa, PANARRES!


Imatges del pa de la Fleca Can Biel.


150 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page