top of page
  • Writer's pictureEduard Comalada

La versatilitat del pa i els seus múltiples beneficis

Bon dia, bona tarda i bona nit a tots i totes les panarres que ens estan llegint ara mateix! Com ja sabeu, ens trobem en època de festivitats, i com Nadal ja ha passat, estem encara més a prop de Cap d’Any!

És per aquest motiu que avui us venim a parlar sobre un tema molt interessant per a nosaltres, com és la versatilitat del pa. Però, què volem dir exactament amb versatilitat? Doncs a com el pa és capaç de combinar amb qualsevol menjar, ja sigui com a acompanyament o plat principal per esmorzar, dinar, berenar o sopar.

Ara doncs, de quina manera podem combinar aquest gran aliment? No us sorprendrà saber que es pot combinar tant amb l’alvocat i la xocolata com amb els espaguetis, la sopa, l’amanida,... i, fins i tot, amb fruites com el plàtan o el kiwi.

Cal destacar, a més a més, que consumir pa no engreixa, però sempre que no el consumim en excés ni amb aliments que, a la llarga, poden resultar perjudicials: n’és un bon exemple el pernil i la mantega. Segons l’OMS (Organització Mundial de la Salut), es recomana una ingesta de pa de 250 grams al dia. Més ben dit, doncs, el pa ens aporta múltiples beneficis per a la nostra salut. És per això que també s’inclou en diverses dietes per a la pèrdua de pes.

Per tant, a continuació, us esmentarem 7 d’aquests beneficis:

1. Tothom pot consumir-lo

Avui en dia existeix una gran diversitat de tipus de pans, el que possibilita que totes les persones, inclòs aquelles amb malalties, intoleràncies o al·lèrgies puguin menjar aquest gran aliment. Els tipus de pans més saludables es tracten de:

  • Pa integral: ajuda a prevenir, sobretot, el càncer de còlon. És recomanable menjar aquells més foscos, ja que contenen menys additius.

  • Pa de sègol: té un major contingut de fibra, nutrients, ferro i vitamina B i, a més a més, es pot combinar tant amb aliments dolços com amb salats.

  • Pa d’espelta: si es consumeix diàriament ajuda a, d’una banda, disminuir el colesterol i, d’altra, a regular el metabolisme.

  • Pa de civada: ajuda a disminuir el colesterol.

Fotografia del pa de civada.

Font: Unareceta.com

2. Essencial per a perdre pes

Tal com hem mencionat anteriorment, el pa s’inclou en diverses dietes per a la pèrdua de pes, ja que segons els especialistes en medicina i nutrició, és important incloure aquest aliment en la nostra dieta per tal de mantenir una nutrició equilibrada i saludable. Cal destacar, però, que no s’ha de consumir de manera excessiva. El més recomanat es tracta de 100 grams diaris de pa de sègol, és a dir, 3 llesques.

Fotografia amb 3 diferents tipus de pans de Can Biel,

dels quals el pa de sègol és el del mig.

Font: elaboració pròpia

3. Aporta energia

El pa té un elevat contingut d’hidrats de carboni, els quals són la principal font d’energia de l’organisme i el cervell. És per això que s’inclou en la dieta dels esportistes, ja que ajuda a tenir més energia i a disminuir la fatiga.

4. Afavoreix a la digestió

Tant el pa integral com el blanc, però, sobretot, l’integral, tenen un elevat contingut en fibra, el que ajuda a millorar el trànsit intestinal i, doncs, a afavorir una bona digestió.

5. Ajuda a frenar l’envelliment cel·lular

El pa, en contenir propietats antioxidants, ajuden a frenar l’envelliment cel·lular, a més d’enfortir el sistema nerviós i fomentar la concentració.

6. Ajuda a prevenir la diabetis

El pa també conté ferro, magnesi, potassi, àcid fòlic, vitamines B6 i B2, entre d’altres, és a dir, components que disminueixen la concentració i la demanda d’insulina. Dit en altres paraules, ajuden a controlar els nivells de sucre a la sang.


Els tipus de pans recomanats per a les persones diabètiques són el pa d’espelta, integral de massa mare i de sègol, ja que contenen un índex glucèmic inferior.

Fotografia del pa d'espelta.

Font: elaboració pròpia

7. Preveu les malalties cardiovasculars

Segons un estudi realitzat per la Universitat de Washington, el consum de pa integral, juntament de cereals, pot reduir el risc de desenvolupar malalties cardiovasculars en persones majors de 65 anys. Això és gràcies al seu contingut en proteïna vegetal.

Fotografia del pa integral de Can Biel, partit per la meitat.

Font: elaboració pròpia

_________________________________________________________________________

Què en dieu? En coneixíeu alguns dels beneficis del pa?

US DESITGEM UN BON ANY NOU A TOTS I TOTES LES PANARRES!


53 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page