top of page
  • Writer's pictureEduard Comalada

El truc més amagat de la Coca de pa o de forner

Tots coneixem el que és la coca de pa o la també coneguda com a coca de forner, però quin és el seu origen i la seva història?

Si ens parem a pensar en quines ocasions consumim aquest tipus de pa, arribarem a la conclusió que sol ser per a ocasions especials. Això és a causa que no es tracta d’un pa comú i la forma irregular que la caracteritza ja ens ho diu tot.


La forma irregular i l’esponjositat que la caracteritzen fan que sigui un pa excel·lent per ser consumit com acompanyament de l’embotit o fins i tot per elaborar algunes postres.



Però quin és l’origen de la coca de pa i quin truc amaga?

Doncs bé, el seu origen es remunta als inicis de l’ofici de flequer. En aquelles èpoques, igual que tots els altres oficis, no s’aprenia de la nit al dia. Les eines de mesura de què disposaven no eren d’allò més sofisticades. I els forns de llenya, en els quals es feia el foc i el pa a la mateixa cambra, podien arribar a unes temperatures de 500 °C. És aquí on entra la famosa coca de pa.

La coca de pa era la primera peça que entrava dins del forn perquè era utilitzada pels flequers com a termòmetre. A part d'ajudar a determinar si la temperatura dins del forn era l'adequada per a començar a enfornar el pa, la coca de pa també els permetia aprofitar aquells retalls sobrants de fer les peces. Aquesta massa s’aplanava i es posava al forn, mentre les altres peces anaven fermentant.


I és que la coca de pa no només ajudava a determinar la temperatura, sinó que permetia elaborar un pa de cocció molt ràpida i al mateix temps aportar a la cambra del forn la humitat suficient per aconseguir una millor cocció de les altres peces.


La cocció ràpida causada per les altes temperatures permet aconseguir una l'esponjositat i el cruixent de la crosta que tant la caracteritza al mateix temps. Una altra de les versions que feien els flequers era la versió dolça. Gràcies a l’alta temperatura del forn, el sucre que col·locaven a sobre, sovint acompanyat amb pinyons, quedava caramel·litzat.

I com puc fer la coca de pa o de forner des de casa?

I és que no cal tenir un forn de flequer a casa ni aconseguir aquestes altes temperatures per fer una coca de pa de deu. A continuació us deixem una recepta perquè ho proveu des de casa.

Ingredients:

  • 1 kg de farina de força

  • 600 g d'aigua

  • 18 g de sal

  • 20 g de llevat

  • 100 g d'oli d'oliva


Procediment:

El primer que farem serà agafar un bol on posarem la farina, l’aigua, l’oli, la sal i el llevat i ho amassarem durant més o menys uns 10 minuts.

Un cop estigui tot integrat, taparem el bol amb paper film i el deixarem reposar durant una hora i quart a temperatura ambient.

Passat aquest temps de fermentació, agafarem la massa i en tallarem porcions de 300 g cadascuna. Seguidament posarem a escalfar el forn a 200 °C mentre donarem forma rodona a les porcions amb les mans.

Un cop hagin passat 15 minuts és el moment d'aplanar les porcions de 300 g amb el corró.

Ja per acabar i començar a enfornar les coques, fem diversos talls sobre la massa i torneu a estirar-la obrint els talls que hem fet.

Per coure les coques les deixarem al forn durant mitja hora a 200 °C.

I ja estem a punt per gaudir-ne!!



510 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page