top of page
  • Writer's pictureEduard Comalada

Tortell per Reis

El Tortell de Reis és un dels protagonistes del dia de Reis. Cada 6 de gener presideix la taula i són les postres per excel·lència. Però què en saps d’aquesta tradició?


El Tortell de Reis és un pastís típic de la cuina catalana en forma d’anell, fet de pasta de full o de brioix, i farcit de massapà, que porta fruita confitada, pinyons i sucre llustre al damunt. En els darrers temps també s’han fet populars altres tipus de farcits com la nata, la xocolata o la crema, entre d’altres. Normalment, està decorat amb una corona daurada de cartró al centre.


És costum menjar-lo el 6 de gener, per celebrar el Dia de Reis, aquest tortell conté dues sorpreses amagades: una fava i una figureta (normalment d’un dels Reis). Segons la tradició, aquell qui troba la figura dins del seu tros és coronat, mentre que qui troba la fava és a qui li toca pagar el tortell.


La tradició de menjar el Tortell de Reis se celebra tant a Catalunya com a la resta d’Espanya, on es coneix com a ‘Roscón de Reyes’. D’aquí la tradició va traslladar-se a alguns països de llatinoamèrica com ara Mèxic o l’Equador. També va arrelar a França, on se l’anomena ‘Galette des Rois’. A Portugal hi ha un pastís molt similar, conegut com a ‘Bolo de Rei’.


L’origen


Té origen en la tradició romana pagana i es remunta al segle II aC. Es preparava durant les saturnals, un període festiu del solstici d’hivern que celebrava la finalització dels treballs del camp. Es preparava un tortell rodó amb carabassa, mel, fruita seca, dàtils i figues en honor al déu de l’agricultura, Saturn.

Un segle més tard s’hi introduiria la fava.



La fava


Hi ha diferents hipòtesis del perquè s’hi va afegir la fava. Totes, però coincideixen que qui la trobava dins del pastís tenia privilegis i prosperitat.

Hi ha referències medievals provinents d’Occitània i, també altres que la situen a la festa de l’Epifania; en aquesta ocasió ens centrarem en la recerca històrica de Joan Amades. Ressalta que antigament, era costum anar a adorar al nen Jesús a la festa del 6 de gener. Cada família havia d’escollir un membre per anar a l’església, i havien de nomenar un rei perquè els representés a l’adoració. La persona que trobava la fava dins del pastís que es menjaven seria l’escollit. Amb això, aquestes postres es van convertir en obligades a totes les taules el Dia de Reis. Qui era nomenat Rei o Reina, també tenia altres privilegis: cada cop que bevia, tothom s’havia de posar dret i cridar ‘El Rei beu, el Rei beu’. En el cas que algú no ho fes, l’escollit podia embrutar-los la cara amb suro cremat i l’haurien de dur bruta fins al final del dia.


El rei


Amb la tradició de trobar la fava ben arrelada, la història explica que, en un moment incert, un dels cuiners de Lluís XV va amagar una moneda d’or al pastís per fer-li una gràcia al nen. Això hauria pogut impulsar la introducció d’elements de cert valor dins el tortell. Aquest fet va provocar que la fava perdés el seu significat i deixés de ser als tortells durant moltes dècades. Anys més tard es va reintroduïr la fava en el tradicional Tortell de Reis i la moneda va ser substituïda per la figureta d’un dels Reis d’Orient.


Els Tortells de Reis de Can Biel


A la fleca Can Biel, seguint la tradició, també oferim els Tortells de Reis elaborats amb productes de km 0. Hi podreu trobar diferents formats de tortells per a tots els gustos.


Desitgem que tingueu uns bons Reis i un bon Any!


<a href='https://www.freepik.es/fotos/corona'>Foto de Corona creado por freepik - www.freepik.es</a>


69 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page