top of page
  • Writer's pictureEduard Comalada

Tradició: pa amb tomàquet

Hola Panarres! En el dia d’avui parlarem de tradicions i ens centrarem en una tradició concreta que segur que molts de vosaltres us sentireu identificats/des. Aquesta en qüestió és sobre la tradició del pa amb tomàquet, catalogada com a recepta típica de la cuina catalana i balear.


Si ens posem a pensar…. quant de temps fa que existeix l’elaboració de menjar pa amb tomàquet o també anomenat “pa amb tomata” o “pa sucat amb tomaca”? Jo tinc una resposta: no es pot concretar al 100%. Aquesta tradició porta anys a sobre i existeixen diverses teories sobre on i quan va néixer aquesta elaboració. Segurament els vostres pares, avis, besavis, etc. us han inculcat fer i menjar pa amb tomàquet, ja sigui per esmorzar, dinar, sopar o com a tapa també… però si us dic que no fa tants anys que existeix aquesta tradició, que en pensaríeu?


Amb major precisió, existeix una teoria de la seva creació i va de la mà de l’historiador de cuina catalana: Nèstor Luján. S’esmenta que la primera referència escrita és de 1884, fa just cent trenta-sis anys, i la recepta s’hauria creat en el món rural durant una abundant collita de tomàquet. Feien servir els tomàquets per estovar pa dur i amanir les llesques de pa sec a l’estiu i va ser així com va néixer aquesta recepta. Originàriament es feia servir la recepta a l’estiu i actualment se'ns faria estrany que hi hagués una època en concret per menjar pa amb tomàquet, ja que estem acostumats a menjar-ho durant l’any.

És d'esperar també que aquesta tradició no sigui molt més antiga, ja que el tomàquet va arribar durant el segle XVI gràcies als conqueridors espanyols d’Amèrica. Tot i que s’ha de dir que per ser una recepta no tan antiga com moltes d’altres, té molta popularitat. Del llibre “Teoria i pràctica del pa amb tomàquet”, de l’anomenat Leopoldo Pomés, hem tret aquesta enquesta, de la qual es van consultar a 833.422 avis si algun cop havien menjat pa amb tomàquet.

Font: Pomés, L. (2016). Teoria i pràctica del pa amb tomàquet. Tusquets Editores, SA.


Ara que ja sabem d’on i quan prové el pa amb tomàquet, ens centrarem ara en la seva elaboració. Aquesta recepta, com s’ha esmentat anteriorment, és típica a la cuina catalana i balear i també ha assolit un cert reconeixement a Espanya com a “plat català”.

És important recalcar que hi ha diverses maneres d’elaborar aquesta recepta i que segurament a cada casa i família es farà a la seva manera de fer. Per tant, dir que totes les opcions estan bé i són acceptades igualment. La típica recepta, o la més coneguda, consisteix en una llesca de pa de pagès sucat amb mig tomàquet madur i amanit amb oli d’oliva i sal. Podem trobar variacions, com per exemple: pa, tomàquet i oli d’oliva o també pa, all, oli d’oliva i sal. S’ha de dir que… agafar un bon pa de pagès fa un bon pa amb tomàquet!


Pa de pagès de la Fleca Can Biel. Font: elaboració pròpia


Hi ha gent que li hauran inculcat una manera de fer el pa amb tomàquet des de ben petit i que quan passen els anys, segueixen fent-ho de la mateixa manera. Amb aquesta frase acabem l’entrada nova al blog, però… Els panarres que opineu? Feu servir la recepta original o feu servir les vostres variacions? Comenteu les vostres elaboracions i fins arreveure!




44 views0 comments
bottom of page