top of page
  • Writer's pictureEduard Comalada

La volta al món en 8 pans

Updated: Dec 23, 2020

Avui us publiquem una entrada al blog d'aquelles que generen curiositat...I és que, us heu preguntat mai, quins pans existeixen i com es consumeixen arreu del món? Doncs bé... si no ho sabeu i us pica la curiositat... Seguiu llegint per descobrir-ho!



1. El pa, un aliment bàsic

L'origen del pa té molts anys... Des del Paleolític, passant pels egipcis, els hebreus, els grecs, els romans, i fins avui, el pa ha sofert una gran transformació.

És un aliment bàsic i de primera necessitat que es menja a tot arreu.


Acompanyeu-nos en aquest viatge per a conèixer els diferents pans del món!


El clima, els cultius de cereals, la cultura de cada país, els esdeveniments històrics, la mitologia i fins i tot la religió, ha fet que apareguin moltes varietats de pa i formes de menjar aquest aliment.


2. Comença el viatge. Esteu preparats i preparades?


2.1 Baguette

Segurament, al llegir baguette us ve al cap França. Doncs, aneu ben encaminats. La baguette és un dels pans més coneguts mundialment. Es tracta d'una barra llarga i prima típica de París. Ofereix una escorça torrada i cruixent i una molla suau i alveolada. És un pa que enorgulleix els francesos i enamora a qualsevol que té el plaer de gaudir-lo.


Com a dada curiosa, sabíeu que el 95% dels francesos va a la boulangerie a mínim un cop al dia? Doncs en el 80% dels casos ho fa per comprar una baguette. Així que ja us podeu fer una idea que estimada és la baguette a França.

Oh là là! Quina delícia, oi?

Fotografia de les diferents varietats de baguettes de Can Biel.


2.2 Pa de sègol

Us sona aquell pa d'escorça fosca i molla densa?

Estem parlant del pa de sègol, el qual ens fa continuar el viatge cap a Alemanya i els seus països veïns.

Aquest tipus de pa, com molts sabreu, és un pa ecològic de sabor intens i àcid, amb un color marró fosc que li atorga el sègol. Aquesta llavor és rica en vitamines i minerals, a més conté una bona quantitat de proteïna i fibra, que afavoreix el trànsit intestinal.

El fet que sigui popular a Alemanya, és perquè allà acostumen a fer un sol àpat calent per dia, de manera que, al migdia, el pa no pot faltar a taula. Per aquest motiu, busquen que sigui prou nutritiu i contundent, amb cereals i farines completes per poder seguir amb la seva jornada.

Com a dada curiosa... sabíeu que a Can Biel, tenim pa rodó d'espelta italiana i sègol, una combinació molt saludable.

Fotografia de tres pans de sègol de Can Biel a punt de ser fornejats.



2.3 Focaccia

Deixem enrere Alemanya, i ens tele transportem a Itàlia. A Can Biel, ens fascina aquest país! Coneixeu la focaccia?


Aquesta es tracta d'un pa tradicional italià molt similar a la pizza, però en comptes de rodona és rectangular.

Cada regió d'Itàlia té la seva pròpia recepta de focacccia tradicional. N'hi ha de dolces o salades, cobertes d'embotits i formatge o amb tomàquets cherry i orenga. Tot i això, el que no hi pot faltar mai, és el que anomenen els italians com el "líquid d'or", l'oli d'oliva extraverge acompanyat de sal gruixuda i romaní. L'oli és el gran secret a part de la cocció, de la focaccia.


No us deixem sense la dada curiosa de la focaccia. I és que... sabíeu que en algunes parts d'Itàlia, es menja una deliciosa focaccia salada amb ceba per esmorzar. I ara ve el més increïble, la suquen amb el cappuccino! Quina barreja més estranya, oi? Us atreviríeu a tastar-ho?

Fotografia d'una focaccia típica italiana.


2.4 Tortilla

Canviem de continent! Andele wey! Ens traslladem cap a Mèxic...a conèixer las "tortillas", que no poden faltar mai a les taules mexicanes.


La "tortilla" és sens dubte, un dels elements més representatius del menjar mexicà. Té forma circular i aplanada, sense llevat. Està feta a partir del blat de moro, un aliment molt històric i antic de Sud- Amèrica, més concretament de l'Amèrica Central. Es diu que fa més de 7.000 anys, les civilitzacions inques, asteques i maies, ja utilitzaven el blat com a aliment base.

S'utilitzen per preparar diferents plats, com els famosos "tacos mejicanos", us sonen, oi? Aquests es poden farcir de verdures guisades o carn, tot i que pots posar-te creatiu i crear les teves pròpies "tortillas". A part dels tacos, amb las tortillas es poden fer altres plats típics del país com las "enchiladas", "quesadillas", "chilaquiles",etc. Tots aquests plats es mengen calents i sovint, fan la funció de complement pel plat principal. Se us està fent la boca aigua ...,no? Us han vingut ganes de menjar tacos ara eh... són deliciosos!

Com a dada curiosa... sabíeu que la ciutat de Tlaxcala, significa "lloc de la "tortilla de maíz", probablement evidenciant al lloc originari d'aquest menjar.


Fotografia d'unes "tortillas mejicanas".


2.5 Bagel

El bagel, fàcilment es pot confondre amb un dònut, ja que, tenen exactament la mateixa forma!

Sovint, es diu que l'origen del Bagel és a Nova York, ja que si visites la ciutat, el típic esmorzar novaiorquès veuràs que és un bagel acompanyat d'un cafè. El cert és que, l'origen no recau en aquesta ciutat americana, sinó a la ciutat de Cracòvia, Polònia on es va popularitzar ràpidament entre la comunitat jueva, la qual posteriorment es va exiliar a Nova York a causa de la II Guerra Mundial, i òbviament, van donar a conèixer el bagel als barris novaiorquins.

El bagel es diferencia de la resta de pans, ja que la seva massa feta en farina de blat, està prèviament preparada, i per tant, només s'ha d'escalfar o cuinar en aigua calenta abans de ser fornejada. Per aquest motiu, el seu exterior té un color daurat, brillant i amb un sabor interior molt suau.

És un pa ideal i molt equilibrat pel que fa a les proteïnes i els carbohidrats. Conté molt poques calories i és baix en grassa. A més a més, és molt versàtil, pots combinar-ho amb molts ingredients diferents, tot i que el més típic és menjar-lo obert pel mig i farcit amb embotits, peixos fumats, o fins i tot dolços.


No ens oblidem de la dada curiosa... i és que, segurament heu estat pensant el perquè el bagel conté un forat al mig... Doncs bé, des de Can Biel, creiem que hi té una explicació que podria ser quan van crear el primer bagel. Aquest va ser creat per commemorar la victòria del rei de Polònia, fent-lo en forma d'estrep per tal d'homenatjar a la cavalleria. Per tant, si lliguem caps, un estrep té un forat al mig i possiblement que el forat actual que té vingués del primer bagel destinat al rei de Polònia.

Fotografia d'un parell de bagels farcits de salmó, enciam i cobertura de Philadelphia.



2.6 Challah

Anem acabant el viatge... Volem cap a Israel per conèixer el pa Challah.


El Challah és el pa més famós dels israelians. Per ells, no és un pa qualsevol, ja que, es menja per celebrar una de les celebracions religioses més importants d'Israel, el Sabbath. Abans de menjar-lo el beneeixen, ja que, representa el mannà caigut del cel amb el qual Déu va alimentar els quaranta anys de pelegrinatge pel desert de l'èxode d'Egipte.


Aquest tipus de pa comú a Israel, és un pa diferent de la resta dels que hem anat comentant, ja que, conté un ingredient que no hem esmentat encara, el sucre. Així doncs, ens trobem davant d'un pa dolç, i a més a més, amb una forma molt original, una trena.

Per tal de respectar les regles de kasherut, no ha de contenir ni llet ni làctics, perquè acompanya els àpats amb carn.


Com a dada curiosa... a Israel tenen dos conceptes per definir el pa: Lechem i Challah. Lechem és el pa que es menja cada dia i el Challah és el pa que mengen per les festivitats.


Fotografia del pa trenat Challah.

2.7 Pa Naan

I aterrem a l'últim destí... Àsia. Aquí, coneixerem el pa Naan, un tipus de pa popular a l'Àsia Central, tot i que és més tradicional a l'Índia.


Si hem volgut comentar aquest pa, és per dues raons molt interessants, l'ingredient que el fa únic i el forn on es cou. A continuació ho descobrirem...


El pa Naan, es tracta d'un pa elaborat amb els ingredients principals de la gran majoria de pans... però hi ha un ingredient que el fa especial, el iogurt. A part, se li afegeix llavors negres amb un sabor lleugerament astringent que es poden trobar a les botiges hindús.

La tradició és cuinar el pa Naan en un forn tandur, de forma cilíndrica de fang i cimen amb una tapa en forma de cúpula. S'utilitza el tandur, ja que, és un forn que permet tenir el foc a porta oberta i superar així, els 260 graus de temperatura. Típicament, la massa es divideix, es fa la forma circular, i aquesta s'enganxa a la paret de forn. Allà, el pa s'enforna fins que s'infla, es daura lleugerament i posteriorment, apareixen uns puntets negres. Seguidament, es treu del forn amb una estaca.


És important tenir en compte que a l'Índia mengen amb les seves pròpies mans... però sovint, el pa Naan els hi fa la funció de coberts.

Segur que us ha despertat la curiositat el terme "Naan" doncs bé, Naan és una paraula que significa "pa" amb persa.

Fotografia on s'observa el procés tan original de coure el pa Naan al forn tandur.

I fins aquí ha arribat el nostre viatge dels diferents pans arreu del món... esperem que l'hàgueu gaudit. Ara ja teniu almenys una excusa per visitar tots els països que hem comentat. Deixeu-nos a comentaris, si coneixeu més pans, així, podrem anar omplint de gastronomia, cultura i sabors diferents, aquest viatge.


Fins la propera, panarres!

75 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page