top of page
  • Writer's pictureEduard Comalada

Panellets per una Castanyada confinada

Els panellets són un dolç típic que s’elabora al territori català des de fa segles i, tot i que es desconeix el seu origen concret, sempre s’ha dit que són elaborats per donar finalitzades les festivitats religioses, com si el panellet fos un dolç beneït. Per aquest motiu, es té el costum de menjar-los l’1 de Novembre, el dia de Tots Sants, sempre acompanyats d’un grapat de castanyes ben torrades i calentones i un gotet de vi dolç o ratafia. 


Actualment, en podem trobar d’una gran varietat: des dels més tradicionals com els de pinyons, ametlla i avellana  fins als més moderns elaborats amb xocolata, codonyat, cafè i nata, tots ells, amb un sabor inigualable


Només de pensar-hi ens està entrant gana...Així doncs, ara mateix us expliquem com podeu elaborar aquesta meravellosa recepta de panellets. Alhora també us donarem la recepta adaptada per a totes les persones intolerants a la sacarosa, diabètiques o tots aquells que us agrada mantenir la línia.


Ingredients

150 gr de patata cuita

150 gr de moniato cuit

500 gr de farina d’ametlla molta

500 gr de sucre o bé 250 gr de pasta de dàtil*

Raspadura de llimona i/o taronja

1 clara d’ou

Pinyons

Cafè descafeïnat mòlt

Xocolata en pols

Coco ratllat

Avellana torrada


*Pasta de dàtil: posar en un recipient els dàtils (unes 15/20 unitats). Afegir aigua calenta (75 ml) per tal d’hidratar-los. Esperar aproximadament uns 15 minuts. Triturar els dàtils i l’aigua fins a aconseguir una pasta. 



Procediment

  1. En un bol afegim la patata i el moniato pelat.

  2. Amb l’ajuda d’una forquilla, aixafem la patata i el moniato fins a aconseguir una pasta.

  3. Afegim la farina d’ametlla molta en el bol i ho barregem amb la pasta de la patata i el moniato fins a aconseguir una mescla homogènia.

  4. A continuació, incorporem el sucre o la pasta de dàtil i ho barregem fins a aconseguir integrar tots els ingredients i obtenir una massa de panellet totalment homogènia.

  5. Ratllem una mica de llimona/taronja i ho tornem a barrejar.

  6. Tapem la massa dels panellets amb un drap de roba i deixem reposar-ho a la nevera aproximadament 2-3 dies.

  7. Després de deixar reposar la massa, dividim aquesta en diversos bols per tal d’elaborar panellets de diversos gustos. Alhora, batem una clara d’ou per pintar els panellets de pinyons i d’avellana.

En el nostre cas, dividirem la massa en 5 recipients per així tenir 5 gustos diferents:


  • Panellet de pinyons

Agafem amb una cullera sopera una petita porció de la massa que hem separat en un dels 5 bols i li donem forma rodona amb l’ajuda de les nostres mans. A continuació, arrebossem el panellet sobre els pinyons, fins que quedi ben cobert. El deixem sobre una safata apta pel forn i repetim aquest pas fins a acabar la massa del bol.  


  • Panellet de cafè

En aquest bol, incorporem un parell de cullerades de cafè descafeïnat mòlt. A continuació amassem fins a tenir el cafè incorporat a la massa. Seguidament procedirem a dividir la massa en petites porcions allargades, tot ajudant-nos amb les mans. El deixem sobre una safata apta pel forn i repetim aquest pas fins a acabar la massa del bol. Finalment per acabar-los de decorar, amb el mànec d’una forquilla aixafarem lleugerament del llarg els nostres panellets donant-los forma de gra de cafè.


  • Panellet d’avellana

Agafem amb una cullera sopera una petita porció de la massa que hem separat en un dels 5 bols i li donem forma rodona amb l’ajuda de les nostres mans. A continuació, arrebossem el panellet sobre l’avellana torrada fins que quedi ben cobert. El deixem sobre una safata apta pel forn i repetim aquest pas fins a acabar la massa del bol.  


  • Panellet de xocolata

En aquest recipient, incorporem un parell de cullerades de xocolata en pols. A continuació amassarem fins a tenir la xocolata incorporada de manera homogènia a la massa. Seguidament procedirem a dividir la massa en petites porcions allargades, tot ajudant-nos amb les mans. El deixem sobre una safata apta pel forn i repetim aquest pas fins a acabar la massa del bol.  


  • Panellet de coco

Per fer els panellets de coco, amb una cullera sopera agafarem una petita porció de la massa que hem separat en un dels sis bols. Tot seguit, li donem forma cònica amb l’ajuda de les nostres mans. A continuació, arrebossem el panellet sobre el coco ratllat fins que quedi ben cobert. El deixem sobre una safata apta pel forn i repetim aquest pas fins a acabar la massa del bol. 



Tot seguit engeguem el forn a 200 C° de temperatura. Mentrestant el forn es va escalfant, pintem amb la clara d’ou i l’ajuda d’un pinzell els panellets de pinyons i avellana.


A continuació, posem la safata dins del forn uns 15 minuts o bé fins que quedin enrossits.

Un cop cuits, els deixem refredar i...Llestos per ser menjats!


Bona castanyada a tothom!








63 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page